Oro – Att tro att något skall gå fel!

Varför oroar vi oss? Vad är det som gör att vi går runt med en nästan ständig ängslan? Oroar vi oss för onödiga saker? Vad oroar du dig för? Att du skall snubbla och någon ser? Att någon du älskar skall bli sjuk? Att du har trasiga trosor eller golfstrumpor (läs strumpor med hål i) på dig om du måste åka akut till sjukhuset? Eller kanske att åskan går? Att du inte får leva tillräckligt länge för att se dina barn växa upp och bli lyckliga? Att ditt barn vill ha mohikanfrisyr och svart nagellack?

Jag oroar mig ibland. När jag inte är tillräckligt stark och balanserad för att kunna stå emot. Då oroar jag mig för att jag skall bli sjuk. För smärtan jag antagligen behöver gå igenom om jag skulle bli sjuk. För att någon jag älskar skall bli sjuk. Jag oroar mig för allt våld och hat som finns i världen och som kommer allt närmare. Jag oroar mig för att någon vass datahacker skall gå in i våra banksystem och släcka ner så vi inte kan köpa mat (kanske det är bra att spara pengar i madrassen ändå) eller annat vi måste ha för att överleva. Jag oroar mig för att vi förstör moder jord genom allt skräp,  avverkning av skog, allt gift som tillverkas och säljs för att någon eller några skall tjäna ännu mer pengar. Efter en stund inser jag att ingenting blir bättre av oro. Och så börjar jag tänka på allt som är bra i mitt liv. Tänka på allt jag har att vara tacksam för. Vad jag har just nu.

Oavsett vad vi oroar oss  för så låt inte orostankarna ta över makten. För mycket och onödig oro skapar negativa och destruktiva tankar…som i sin tur skapar ett stort läckage av vår livskraft. Det här med oro gör att vi låter oss invaggas i falsk trygghet.

De tre främsta försvaren för oro är Ansvar, Kontroll och Motivation.

Ansvar för att vi tror att det uppfattas som ett positivt personlighetsdrag eftersom det visar att vi bryr oss. Dessutom har vi en benägenhet att oroa oss ”för säkerhets skull” och tror att om vi inte oroar oss leder saker och ting till katastrof.

Kontroll för att oron får oss att känna att vi har större kontroll över situationer och gör oss säkrare på våra val och våra beslut. Genom att tänka så det knakar så förbereder vi oss  på det värsta…och ju mer vi tänker desto mer tror vi att vi har kontroll.

Motivation för att vi tror att oron motiverar oss att få saker och ting gjorda.

Tänk om vi kunde lära oss att oroa oss först när det finns något att oroa oss för. Tänk om vi kunde bli medvetna om och tänka att oron inte hjälper oss att ha kontroll (det gör förresten inget annat heller) utan försvagar oss och bryter ner oss både fysiskt och mentalt.  Att oroa sig för att tro att något skall gå fel gör att vi inte kan leva fullt ut i nuet.

Naturligtvis menar jag nu inte att vi genast skall sluta oroa oss…att vi aldrig mer ska oroa oss. Det skulle inte gå eftersom hjärnan och nervsystemet har en inbyggd ”orosavdelning”. Men från begynnelsen användes den i syfte att vaka, spana och vänta in faror som fanns därute. Rovdjur som skulle äta…eller ätas. Dessutom skulle vi bli känslokalla och inte speciellt medkänsliga och medmänskliga. Men vi gör klokt i att tänka när vi blir oroliga: Behöver jag oroa mig? Kanske, kanske inte. Kommer det att hända färre otrevliga saker om jag ororar mig mer för säkerhets skull? Absolut inte! Kan jag förändra något till det bättre om jag oroar mig? Sannolikt inte! Mår jag bättre om jag oroar mig? Nej!

Så oroa dig lite mindre och tänk på vad du har här och nu som är bra!

Tro på dig själv och din styrka

 

Om Laila Stenroos

Jag heter Laila Stenroos och arbetar som stressterapeut & avspänningspedagog. Jag arbetar också med hypnos &suggestionsterapi och har förmånen att få följa och hjälpa människor i vardagen. I denna blogg skriver jag om allt. Allt som handlar om mig själv som människa och medmänniska. Om stress, glädje, kris, tåg, stora barn, små barn, katter, att vila, att vara aktiv, att skratta, gråta, sjukdom, välmående, måsten,... ja livet helt enkelt. Livet som går upp & ner...och upp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *